Veselīgas pārtikas ķēdes: vai veselīgi man ir veselīgi arī citiem?

Veselīgas pārtikas ķēdes: vai veselīgi man ir veselīgi arī citiem?

MVM sarunas 05.10.2021

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Facebook
kontā 5. oktobrī pulksten 18.00 tiešraidē notiks ceturtā MVM saruna “Veselīgas pārtikas ķēdes: vai veselīgi man ir veselīgi arī citiem?”. Sarunā sociālantropoloģes Anna Žabicka un Agnese Bankovska, kā arī institūta “BIOR” pētniece un sertificēta uztura speciāliste Inese Siksna diskutēs par pārtikas sagādes ķēdēm Latvijā un to sociālo, ekonomisko un ekoloģisko ietekmi uz cilvēka un
vides veselību.

Ierakstot “Google” meklētājā frāzi “veselīgs uzturs”, parādās saturs, kas ir atrauts no daudzu cilvēku reālās dzīves pieredzes: krāsaini augļi, kas sakārtoti glītās kompozīcijās, ēdieni, kuru nosaukumus daudzi dzird pirmo reizi, un dārga “bio” produkcija. Vai veselīga pārtika ir tikai bioloģiskā pārtika? Cik grūti vai viegli ir ēst veselīgi un vai veselīga pārtika vienmēr ir samērojama ar cilvēku atšķirīgo rocību un dzīvesveidu? Kādi ir ēšanas paradumi Latvijā un kas tos ir ietekmējis un veidojis? Cik zinoši esam par to, ko ēdam, un kā tas ietekmē gan mūs, gan apkārtējo vidi?

Šoreiz sarunas centrā būs cilvēku ēšanas paradumi, veselīga uztura mīti un dažādi sociālie, ekonomiskie un kultūras faktori, kas ietekmē un veido cilvēku ēdiena prakses un pieredzes. Runāsim par ēdiena nozīmi attiecību veidošanā gan ar citiem cilvēkiem, gan vidi, kā arī par cilvēku ekoloģisko un sociālo pēdu, izvēloties konkrētu pārtiku. Tāpat ar sarunas viešņām diskutēsim par to, kādas pārtikas sagādes ķēdes cilvēki praktizē Latvijā un kādēļ tās ir nozīmīgas, tā, iespējams, veidojot uztura ķēdes, kas patērē mazāk ne tikai mūsu līdzekļus, bet arī planētas resursus.

Par sarunas dalībniecēm

Anna Žabicka ir sociālantropoloģe, kura pašlaik raksta disertāciju par novecošanos un (ap)rūpi Latvijas laukos, to balstot ilglaicīgā etnogrāfiskā pētījumā kādā mazā Latvijas lauku pansionātā. Anna ir specializējusies medicīnas antropoloģijā, īpašu akadēmisko interesi veltot novecošanas, rūpju, veselības un sociālās nevienlīdzības, nāves un radniecības tēmām. Ieguvusi maģistra grādus sociālajā antropoloģijā Veinas Valsts universitātē ASV (Wayne State University, 2019) un Rīgas Stradiņa universitātē (2014), pašlaik studē Vīnes Universitātes (Universität Wien) doktorantūrā un pasniedz medicīnas, nāves un radniecības antropoloģiju Rīgas Stradiņa universitātē.

Inese Siksna ir pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” pētniece jau vairāk nekā 10 gadus. Inese aktīvi darbojas uztura speciālistu zināšanu un kvalifikācijas celšanā Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijā. Pētniecībā viņu aizrauj iespēja izmantot neordināras metodes pārtikas patēriņa un citu ar cilvēku veselību saistītu datu iegūšanā.

Agnese Bankovska ir sociālantropoloģe, kuras interešu lokā ir rūpju ētika un prakse, daudzsugu etnogrāfija, pārtikas sagādes sistēmas un ēdiena pieredzes. 2020. gada nogalē aizstāvētajā disertācijā Helsinku Universitātē (Helsingin Yliopisto) Agnese pētīja “tiešās pirkšanas” kustību Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot rūpju ētikas un prakses nozīmībai šādā relatīvi mazā pārtikas sagādes sistēmā. Paralēli Agnese starptautiskā un starpdisciplinārā pētījumā par transnacionālām ģimenēm Somijā pētījusi piederības, identitātes un nevienlīdzības pieredzes, kas atspoguļojas latviešu–somu ģimeņu ēdiena praksēs.

MVM sarunu cikla centrā ir diskusija par veselības jēdzienu. Veselība, ko mēs izdzīvojam, ir daudzslāņaina un mainīga atkarībā no to ietekmējošiem faktoriem, kas ne vienmēr ir medicīniski. Sarunu cikla ietvaros kopā ar medicīnas un sociālo zinātņu ekspertiem un jomas profesionāļiem pievērsīsimies tādām tēmām kā veselības nevienlīdzība Latvijā, narkotikas lietojošu cilvēku vieta sabiedrībā un viņu piekļuve veselības aprūpei, pilsētvides ietekme uz veselības uzvedību, ēdienu un pārtikas ķēdēm, kā arī vientulība, seksuālā veselība un seksualitāte.

MVM sarunu cikls tiek īstenots ar Frīdriha Eberta fonda atbalstu.

Pasākuma tiešraidei var pieslēgties muzeja Facebook kontā šeit.

Mvm 56772 La 21050
Šķīvis servēšanai. Ražots M.S.Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrikā Rīgā. 20. gs. 20. gadi.
FacebookTwitter