PAULA STRADIŅA MEDICĪNAS VĒSTURES MUZEJA
PRIVĀTUMA POLITIKA


I. Vispārīgie jautājumi

  1. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja privātuma politikas (turpmāk-Privātuma
    politika) mērķis ir sniegt datu subjektam informāciju par personas datu apstrādes
    tiesiskajiem un faktiskajiem apstākļiem, informāciju par personas datu apstrādes nolūku,
    apjomu, aizsardzību, kā arī citu informāciju par veicamo personas datu apstrādi Paula
    Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (turpmāk – Pārzinis).
  2. Privātuma politikā lietotie termini un saīsinājumi:
    2.1. Regula – Eiropas Parlamenta un padomes regula (ES) 2016/679 (2016. gada 27.
    aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu
    datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības
    regula);
    2.2. Personas dati – jebkura informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu
    fizisku personu;
    2.3. Personas datu apstrāde – jebkura ar personas datiem vai personas datu kopumiem
    veikta darbība vai darbību kopums, ko veic ar vai bez automatizētiem līdzekļiem,
    piemēram, vākšana, reģistrācija, organizēšana, strukturēšana, glabāšana,
    pielāgošana vai pārveidošana, atgūšana, aplūkošana, izmantošana, izpaušana,
    nosūtot, izplatot vai citādi darot tos pieejamus, saskaņošana vai kombinēšana,
    ierobežošana, dzēšana vai iznīcināšana;
    2.4. Datu subjekts – fiziskā persona, kuru var tieši vai netieši identificēt;
    2.5. Īpašu kategoriju personas dati (sensitīvi personas dati) – personas dati, kas
    atklāj rases vai etnisko piederību, politiskos uzskatus, reliģisko vai filozofisko
    pārliecību vai dalību arodbiedrībās, ģenētiskie dati, biometriskie dati (iespējams
    veikt fiziskas personas unikālu identifikāciju), veselības dati, dati par fiziskas
    personas dzimumdzīvi vai seksuālo orientāciju.
  3. Politika ir attiecināma uz visu muzejā veikto personas datu apstrādi neatkarīgi no tā, kādā
    veidā un kādiem nolūkiem tā veikta.
  4. Informācijas uztveramības atvieglošanai, atsevišķi apstrādes veidi vai apstrāde
    konkrētam apstrādes mērķim var tikt apkopota vai precizēta (Privātuma politikas
    pielikums).
    II. Pārzinis un kontaktinformācija
  5. Personas datu apstrādes pārzinis:
    5.1. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ;
    5.2. Adrese: Antonijas iela 1, Rīga, LV-1360 ;
    5.3. Tālrunis: 67222915;
    5.4. e-pasts: info@mvm.lv.
  6. Pārziņa personas datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija norādīta Pārziņa tīmekļa
    vietnē: www.mvm.lv.
  7. Kontaktinformācija informēšanai par iespējamiem datu apstrādes pārkāpumiem:
    info@mvm.lv.
    III. Personas datu apstrādes mērķi un likumīgais pamatojums
  8. Muzejs apstrādā personu datus, lai veiktu Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja
    nolikumā noteiktās funkcijas un nodrošinātu minēto funkciju izpildi atbilstoši muzeju
    darbību regulējošiem normatīvajiem aktiem, vai pamatojoties uz datu subjekta piekrišanu.
  9. Pārzinis apstrādā personas datus šādiem mērķiem (nolūkiem):
    9.1. Zinātniskā darbība medicīnas vēstures jomā;
    9.2. Nacionālā muzeju krājuma veidošana, papildināšana un izmantošana, kā arī tā
    zinātniskā pētniecība;
    9.3. Nacionālā muzeja krājuma kopkataloga informācijas sagatavošana un ievadīšana
    sistēmā;
    9.4. sabiedrības informēšanas par muzeja aktualitātēm un darbību, izvietojot
    informāciju muzeja informācijas resursos;
    9.5. līgumu sagatavošana un noslēgšana, to izpildes administrēšana;
    9.6. publisko iepirkumu nodrošināšana;
    9.7. muzeja darbinieku, apmeklētāju un īpašuma aizsardzības nodrošināšana;
    9.8. saņemtās un nosūtāmās korespondences saglabāšanai un uzskaitei;
    9.9. informācijas sniegšanai valsts pārvaldes, pašvaldības iestādēm un institūcijām
    normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un apjomā;
    9.10. personālvadības nolūkiem (personāla atlase, darba līguma noslēgšana un izpilde,
    darba laika uzskaite, darba samaksas aprēķina un darba samaksas veikšanas
    nodrošināšana, grāmatvedības prasību izpilde).
  10. Apstrādes jurisiskais pamats:
    10.1. Regulas 6.panta pirmās daļas a) punkts – datu subjekts ir devis piekrišanu savu
    personas datu apstrādei vienam vai vairākiem konkrētiem nolūkiem;
    10.2. Regulas 6.panta pirmās daļas b) punkts – apstrāde ir vajadzīga līguma, kura
    līgumslēdzēja puse ir datu subjekts, izpildei vai pasākumu veikšanai pēc datu
    subjekta pieprasījuma pirms līguma noslēgšanas;
    10.3. Regulas 6.panta pirmās daļas c) punkts – apstrāde ir nepieciešama, lai izpildītu uz
    pārzini attiecināmu juridisku pienākumu – tiek izmantots gadījumos, kad datu
    apstrāde ir noteikta normatīvajā aktā (likumā, Ministru kabineta noteikumos, Eiropas
    Savienības normatīvajos aktos) vai uzlikta ar tiesas vai tiesībsargājošās iestādes
    saistošu lēmumu;
    10.4. Regulas 6.panta pirmās daļas e) punkts – apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu
    uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs vai īstenojot pārzinim likumīgi piešķirtās
    oficiālās pilnvaras – tiek izmantots gadījumos, kad datu apstrāde nav noteikta
    normatīvajā aktā, bet ir nepieciešama muzeja uzdevumu veikšanai, piemēram, lai
    nodrošinātu darbinieku, apmeklētāju drošību un īpašuma aizsardzību, veicot
    videonovērošanu.
  11. Privātuma politikas 9.punktā minētie datu apstrādes mērķi ir indikatīvi un personas dati
    var tikt apstrādāti arī tādiem tieši neminētiem mērķiem, kuri ir cieši saistīti ar iepriekš
    norādītajiem un nepieciešami normatīvo aktu prasību izpildei.
    IV. Apstrādājamo datu veidi
  12. Darbinieku personas identifikācijas dati un kontaktinformācija – vārds, uzvārds, personas
    kods, dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta dati, paraksts, adrese, telefona
    numurs, e-pasta adrese un citi dati par personu.
  13. Korespondences adresāti: adresāta (fiziskas personas) vārds, uzvārds, personas kods,
    adrese, iesniegumā vai vēstulē paustā informācija, adresāta elektroniskā pasta adrese (ja
    iesniegums ir iesniegts ar e-pasta starpniecību).
  14. Sadarbības partneru (līgumpartneru) pārstāvju vārds, uzvārds, informācija par darba vietu,
    u.c. kontaktinformācija.
  15. Fotoattēli, video un balss ieraksti, kas uzņemti muzeja organizētos sabiedriskos
    pasākumos.
  16. Muzeja lietošanā esošajās informācijas sistēmās reģistrēto lietotāju piekļuves dati.
  17. Muzeja tīmekļvietņu sīkdatnes.
  18. Videonovērošanas ieraksti, kas veikti muzeja ēkās un teritorijās, apmeklētāju, darbinieku,
    kā arī īpašuma aizsardzības nodrošināšanai.
  19. Apmeklētāju anketēšanas, interviju, aptauju un citu viedokļa izzināšanas veidu dati.
  20. Personas identifikācijas un citi personas dati, lai nodrošinātu medicīnas vēstures izpētes
    darbu.
    V. Personas datu saņēmēji
  21. Personas datu saņēmēju kategorijas:
    21.1. datu subjekts;
    21.2. Pārziņa pilnvaroti darbinieki darba izpildei nepieciešamajā apjomā;
    21.3. Veselības ministrijas Personāla un dokumentu pārvaldības departamenta par
    Muzeja personālvadību atbildīgās personas personālvadības uzdevumu izpildei
    nepieciešamajā apjomā;
    21.4. valsts un pašvaldību institūcijas normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos;
  22. Īpašo kategoriju datus Pārzinis var izpaust tikai likumā noteiktajos gadījumos vai
    pamatojoties uz datu subjekta piekrišanu.
  23. Pārziņa iesaistītie datu apstrādātāji (Pārziņa pilnvaroti pakalpojuma sniedzēji un
    sadarbības partneri) apstrādā Datu subjekta personas datus saskaņā ar Pārziņa
    norādījumiem.
    VI. Personas datu nosūtīšana uz trešo valsti vai starptautiskai organizācijai un
    automatizēta lēmumu pieņemšana
  24. Pārzinis neparedz nosūtīt personas datus uz trešo valsti vai starptautisku organizāciju.
  25. Personas datu apstrādē automatizēta lēmumu pieņemšana, tostarp profilēšana, netiek
    veikta.
    VII. Personas datu glabāšanas ilgums
  26. Datu subjekta personas datus glabā ne ilgāk, kā tas nepieciešams attiecīgā personas datu
    apstrādes mērķa sasniegšanai, atbilstoši normatīvajos aktos un Pārziņa lietu nomenklatūrā
    noteiktajiem glabāšanas termiņiem.
  27. Ilgāka datu subjektu personas datu uzglabāšana var tikt veikta, ja tas ir nepieciešams,:
    27.1. lai Pārzinis varētu nodrošināt savu tiesību aizsardzību saistībā ar datu subjekta
    informācijas pieprasījumiem, pretenzijām vai citām prasībām;
    27.2. dati ir nepieciešami pienācīgai strīda vai sūdzības izskatīšanai.
  28. Videonovērošanas dati (videoieraksti) tiek glabāti ne ilgāk kā 30 dienas no to
    veikšanas dienas, izņemot, ja konkrēti dati ir nepieciešami strīda vai sūdzības
    izskatīšanai.
    VIII. Datu subjekta tiesības
  29. Datu subjektam ir tiesības piekļūt attiecīgajiem datiem un saņemt šādu informāciju
    29.1. apstrādes nolūki (mērķi);
    29.2. apstrādājamo personas datu kategorijas;
    29.3. personas datu saņēmēji vai saņēmēju kategorijas;
    29.4. paredzētais laikposms, cik ilgi personas dati tiks glabāti;
    29.5. par tiesībām pieprasīt personas datu labošanu vai dzēšanu, vai personas datu
    apstrādes ierobežošanu vai tiesības iebilst pret šādu apstrādi;
    29.6. par tiesībām iesniegt sūdzību uzraudzības iestādei;
    29.7. par datu avotu, ja personas dati netiek vākti no datu subjekta;
    29.8. vai attiecībā uz Datu subjektu pastāv personas datiem tiek veikta automatizēta
    lēmumu pieņemšana, tostarp profilēšana.
  30. Datu subjektam 29. punktā minētā informācija tiek sniegta Pārziņa privātuma politikā.
  31. Datu subjektam ir tiesības saņemt apstiprinājumu par to, vai Pārzinis veic Datu subjekta
    personas datu apstrādi.
  32. Datu subjektam it tiesības prasīt savu personas datu labošanu, ja dati ir novecojuši,
    neprecīzi vai nepareizi.
  33. Datu subjektam ir tiesības pieprasīt personas datu apstrādes ierobežošanu, ja datu subjekts
    apstrīd personas datu precizitāti, vai datu subjekts iebilst pret personas datu dzēšanu vai
    datu subjektam ir nepieciešami dati, lai celtu, īstenotu vai aizstāvētu likumīgas prasības.
  34. Datu subjektam ir tiesības iebilst pret savu datu apstrādi, ja datu apstrādes likumīgais
    pamatojums ir pārziņa vai trešās personas leģitīmo interešu ievērošana un datu subjekta
    pamattiesības un pamatbrīvības, kurām nepieciešama personas datu aizsardzība, ir
    svarīgākas par šādām pārziņa vai trešās personas interesēm.
  35. Gadījumos, kad datu apstrāde tiek veikta uz datu subjekta piekrišanas pamata, datu
    subjektam ir tiesības jebkurā brīdī atsaukt sniegto piekrišanu. Piekrišanas atsaukums
    neietekmē apstrādes likumību, kas pamatojas uz piekrišanu pirms atsaukuma.
  36. Ja persona apmeklē muzeja rīkotajos pasākumos un nevēlas, ka tiek fotografēta vai
    filmēta, tai ir tiesības par to iepriekš informēt konkrētā pasākuma organizatoru un fotogrāfu
    vai video operatoru.
  37. Datu subjekts pieprasījumu savu tiesību īstenošanai var iesniegt:
    37.1. klātienē muzejā (iesniedzējam jāapliecina sava identitāte uzrādot personu
    apliecinošu dokumentu);
    37.2. elektroniska iesnieguma veidā, parakstot iesniegumu ar drošu elektronisko
    parakstu;
    37.3. nosūtot rakstveida iesniegumu.
  38. Atbilde tiek sniegta saprātīgā termiņā, ne vēlāk kā 1 mēneša laikā no iesnieguma
    saņemšanas dienas:
    38.1. nosūtot atbildi elektroniskā veidā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu;
    38.2. nosūtot atbildi pa pastu, adresējot to datu subjektam (personai, kuras personas dati
    ir pieprasīti) ierakstītā vēstulē.
  39. Ja Pārziņa sniegtā atbilde, datu subjekta ieskatā, ir neapmierinoša, datu subjektam ir
    tiesības iesniegt sūdzību uzraugošajai institūcijai – Datu valsts inspekcijai.
    IX. Personas datu drošība
  40. Lai nodrošinātu personas datu aizsardzību, Pārzinis veic atbilstošus tehniskos un
    organizatoriskos pasākumus.
  41. Personas dati ir pieejami tikai tām personām, kurām tas ir nepieciešams darba pienākumu
    izpildei un tikai nepieciešamajā apjomā.
  42. Pārzinis pastāvīgi pārskata un uzlabo personas datu aizsardzības pasākumus.
  43. Pārzinis pārliecinās, lai personas datu Apstrādātāji (pakalpojumu sniedzēji un sadarbības
    partneri) nodrošinātu atbilstošus personas datu aizsardzības pasākumus.
    X. Informācija par sīkdatņu izmantošanu
  44. Muzeja mājaslapā www.mvm.lv un muzeja uzturētajā tīmekļvietnē
    www.ieverojamiemediki.lv tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai, ērtākai lietošanai
    un pielāgošanai lietotāju vajadzībām, kā arī apmeklētāju statistikas analīzei tiek lietotas
    sīkdatnes (angļu val. cookies).
  45. Sīkdatnes ir nelielas teksta datnes, ko tīmekļa vietne saglabā jūsu datorā vai mobilajā
    ierīcē, kad jūs apmeklējat vietni. Katrā nākamajā apmeklējuma reizē sīkdatnes tiek
    nosūtītas atpakaļ uz izcelsmes vietni vai trešās puses vietni, kas atpazīst attiecīgo sīkdatni.
  46. Sīkdatnes tostarp ļauj vietnei atcerēties lietotāja izvēlētos iestatījumus nākamajās
    apmeklējuma reizēs, lai katru reizi tie nebūtu jānorāda no jauna. Sīkdatnes netiek
    izmantotas, lai veiktu personu identificēšanu.
    XI. Noslēguma jautājumi
  47. Datu privātuma politika stājas spēkā ar parakstīšanas brīdi.
  48. Privātuma politikas izmaiņu gadījumā, informācija tiks ievietota Pārziņa mājaslapā.